zondag 25 december 2016

It's Chriiiiistmaaas!

Ambrose Slade maakt op 1 April 1969 hun live debuut in Walsall Town Hall in Walsall, England. Een jaar later wordt de naam, op advies van hun nieuwe manager Chas Chandler (Ex- Bassist The Animals), veranderd in Slade. Vanaf dat moment begint het goed te lopen, en in 1971 breekt Slade door met Get Down And Get With It, een nummer van Little Richard, dat alleen nog maar in Nederland de Top 10 haalt.

Coz I Luv You uit het najaar van 1971 betekent echter ook in Engeland hun doorbraak en er breken gouden tijden voor zanger/gitarist Noddy Holder, gitarist Dave Hill, bassist Jim Lea en drummer Don Powell aan. Met hun buitenissige kleding haken ze in op de dan heersende rage van de glitterrock, maar op het podium bewijzen ze keer op keer meer te zijn dan een teenybopperband. Slade speelt snoeiharde rock & roll waarin de scheur van Noddy Holder het hoogste woord heeft. Het viertal verloochent zijn arbeidersverleden niet: ze weigeren zich als sterren te gedragen.

Het schrijversduo Holder/Lea componeert een groot aantal hits op rij waarin de working class appeal tot uiting komt in de opzettelijk foutieve spelling van de songtitels: Look Wot You Dun, Take Me Bak 'Ome, Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy 't Jane ('72), Cum On Feel The Noize, Skweeze Me Pleeze Me, My Friend Stan, Merry Christmas Everybody ('73), Everyday, The Bangin' Man en Far Far Away ('74). Na 1974 neemt het succes af. Op 21 Februari 1992 treedt Slade voor de laatste keer op in de originele samenstelling. Dave Hill en Jimmy Lea toeren sinds 1993 langs de bekende gouwe ouwe festivals als Slade II. Zanger Noddy Holder presenteert sindsdien radioprogramma's.