donderdag 15 maart 2018

Ad Vanderveen

Ad Vanderveen ontpopt zich na het uiteenvallen van de rootsrockgroep Personnel tot een van 's lands belangrijkste singer/songwriters, waarbij hij zich op zijn diverse albums bij laat staan door een keur aan nationale- en internationale artiesten.

Na het uiteenvallen van de groep Personnel in 1993 gaat het duo Philip Kroonenberg en Ad Vanderveen (Hilversum, 1956) ieder zijn eigen weg. Vanderveen's eerste cd, Travel Light, bevat muzikale columns uit de jaren '91-'92 voor het 3 FM-radioprogramma Rock City. Naast dit album verschijnt er bij Polydor de van de cd getrokken single Lifeline.

In een Oor-recensie van het overwegend akoestische album Sooner Or Later ziet Vanderveen zich geplaatst in een rijtje met de gevestigde singer/songwriters Bob Dylan, Neil Young, Jim Croce en James Taylor. Vanderveen treedt solo op, maar heeft ook een band om zich heen verzameld. Daarin spelen naast Vanderveen Bart de Klerk (gitaar, zang), Werner Cornard (bas, zang) en Anthony Delmonte-Lyon (drums). Gastbijdragen zijn er onder andere voor Nadieh (Karin Reyhani), Emile den Tex en Robbie Valentine.



Op de cd Brandnew Everytime, Vanderveen's derde solo-album, is onder andere de Amerikaanse singer/songwriter David Olney te horen.

In 1997 Vanderveen komt met Wonders Of The World. Op deze cd staat een hernieuwde versie van Water Under The Bridge uit 1992, het klasse-nummer van zijn voormalige band Personnel. Het album vindt zijn apotheose in een lange elektrische versie van Neil Young's klassieker Cortez The Killer.

Neil Young speelt ook een rol in een ander project van Vanderveen. De Nederlandse singer/songwriter opereert de laatste jaren als een folkie die her en der zijn eigen nummers brengt. Maar hij wil ook nog wel eens met een band uitpakken. Op Ad Vanderveen & The O'Neils belijdt Vanderveen, in elf zelfgeschreven liedjes, zijn grote liefde voor de Canadese singer/songwriter. De begeleidingsband de O'Neils bestaat uit Roel Overduin (drums, percussie), Hans Minkema (gitaar, zang) en Martijn van Donk (basgitaar, mandoline en zang). Het startpunt voor dit album ligt in een initiatief van de Nederlandse Neil Young-fanclub, die Vanderveen vraagt om enkele nummers van hun gezamenlijke held te vertolken op een fanclubdag.

Vanderveen is met een nummer vertegenwoordigd op de Neil Young-tribute dubbelaar This Note's For You (1999). Een album, uitgebracht door Inbetweens Records, waarop een keur aan binnen- en buitenlandse sterren hun eigen interpretatie geven van oude Neil Young songs.

In januari 2000 maakt Vanderveen in Texas onder de groepsnaam More Than A Song de eerste opnamen samen met de Amerikanen Eliza Gilkyson (zang) en Iain Matthews. Dat jaar verschijnt ook de eerste duoplaat met Matthews onder de naam The Iain Ad Venture. Het zesde solo-album Here Now (Songs From The Basement) is geheel opgenomen in Vanderveen's kelder. Het album straalt vooral een rustieke en intieme sfeer uit. Als tussendoortje is daarvoor ook al de single Star Of Bethlehem (wederom een cover van Neil Young) verschenen, een duet met Sonya Hunter.



Het akoestische solo-album One On One is op 6 februari 2000 live opgenomen in de Amer bij het Drentse dorpje Amen, op een steenworp afstand van Grolloo.Vanderveen begeleidt zichzelf op gitaar, piano, dobro en mondharmonica. Het trio More Than A Song begint in februari in Nederland aan een tweede opnamesessie voor het gelijknamige eerste album. Hun eerste Nederlandse optreden vindt in oktober plaats tijdens A2A.

De huiskamersfeer van de opnamesessies met More Than A Song is ook te horen tijdens de vierentwintig optredens die de groep in 2002 in Nederland doet. De opnamen die gemaakt worden tijdens een optreden in de Kleine Komedie te Amsterdam belanden op het eerste album van het trio.

Van More Than A Song verschijnt in februari 2003 het album Witness. Tegelijkertijd komt Vanderveen's soloplaat The Moment That Matters uit waarop hij wordt bijgestaan door o.a. Iain Matthews, David Olney, Astrid Young (de zus van Neil Young) en The O’Neils. Op initiatief van het Amerikaanse label UTR Records wordt aan het eind van het jaar een bloemlezing samengesteld onder de titel Late Bloomer. Het titelnummer is de enige nieuwe compositie op de plaat. De organisatoren van het festival Folk Grolloo brengen in eigen beheer het gelijknamige dubbelalbum uit met daarop ongeveer een half uur durende registratie van het optreden dat Ad Vanderveen tijdens dat festival samen met Iain Matthews heeft verzorgd.

Net als One On One (2001) zijn de elf tracks op het album Cloud Of Unknowing opgenomen in de Amer. Vanderveen wordt begeleid door het Crossroads Combo met Kersten de Ligny (zang), Arwen Linnemann (contrabas) en Roel Overduin (drums).

Cloud Of Unknowing komt in het voorjaar 2007 ook in Amerika uit via Blue Rose Records. In de maanden maart en april gaat Ad Vanderveen op tournee door Duitsland, gevolgd door optredens in de Verenigde Staten samen met Kersten de Ligny. Een registratie van het optreden in Eddie's Attic in Decatur, Atlanta belanden op het album Soundcarrier. De cd bevat tevens een dvd met een documentaire, videoclips en opnamen van sessies met The Crossroads Combo en The Bluegrass Boogiemen. Op 15 december vindt in The Blues Garage in het Duitse Hannover-Isernhagen The Blue Rose Christmas Party plaats met een optreden van The Blue Rose Rockestra. Deze gelegenheidsband bestaat naast Ad Vanderveen uit Rich Hopkins, Joseph Parsons, Chris Cacavas, Ken Andree and Winston Watson. Opnamen van dit optreden worden in gelimiteerde oplage uitgebracht op de box Blue Rose Xmas Party 07.



Vanderveen neemt in Engeland in 2009 met producer/engineer Matt Butler het album Faithful To Love op. De cd bevat elf intieme akoestische folkduetten met Kersten de Ligny en gastbijdragen van Jim Morrison op fiddle, altviool en mandoline. Vanderveen en De Ligny touren door Europa voor optredens in onder meer Nederland en Duitsland. In februari doet Vanderveen enkele try-outs met The Lone Wolves, een samenwerking Eric Andersen en Richard Dobson, en aangevuld met zang van Kersten de Ligny en Inge Andersen.

Het album Ride The Times (2010) is de tweede duoplaat met Iain Matthews onder de naam The Iain Ad Venture. Naast eigen composities staan op de plaat versies van nummers uit de oeuvres van Warren Zevon, Bobby Darin, Neil Young en Tom Waits. Vanderveens volgende soloplaat is het ingetogen Days Of The Greats (2011) waarop, volgens het muziekblad Lust For Life, de muzikant 'meer dan ooit in de voetsporen treedt van Texaanse kunstbroeders als Guy Clark, David Olney, Calvin Russell en wijlen Townes Van Zandt.'