zondag 20 mei 2018

Seasons in the Sun

“Seasons in the Sun” is de Engelstalige uitvoering van het lied “Le Moribond” uitgevoerd door de Belgische zanger Jacques Brel met teksten van de Amerikaanse zanger en dichter Rod McKuen .
Het werd een wereldwijde hit in 1974 voor de Canadese zanger Terry Jacks en werd een kerst nummer 1 in 1999 voor Westlife.
De Terry Jacks versie is een van de weinige van de dertig “all time singles” die meer dan 10 miljoen of meer exemplaren wereldwijd heeft verkocht.
In het originele Franstalige lied wordt met sarcasme en een verwijzing naar de ontrouw van de man zijn vrouw bezongen, maar dat is niet in de uitvoering van Terry Jacks terug te vinden.
De opnamen van Terry Jacks werd uitgebracht in Canada en de Verenigde Staten aan het begin van het jaar 1973, en steeg tot een nummer één hit in Amerika op 02 maart.
Eerder opnames van het nummer “Seasons in the Sun” werden uitgebracht door The Kingston Trio met de eerste cover van de vertaling “McKuen” in 1963 en de Britse band The Fortunes in 1968.
Het lied “Seasons in the Sun” werd opgenomen in Vancouver in 1973.
Susan en Terry Jacks, van de beroemde “Poppy Family”, hadden gedacht om het nummer op te nemen met de “Beach Boys”, maar die overwogen om een versie met Terry Jacks op te nemen en te produceren, maar besloten om de opname te cancelen.
In plaats van Terry Jacks werd het nummer door “the Jacks”opgenomen, maar Terry Jacks bracht ondanks dit gebeuren het nummer later uit op zijn eigen platenlabel, onder Bell Records.
Direct na de release besteeg het nummer de record charts in Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk, de verkoop kwam op meer dan 14 miljoen exemplaren wereldwijd.
Jacks ‘versie werd uitgebracht in de Verenigde Staten in december 1973, en haalde een maand later de Billboard Hot 100.
Op 2 maart 1974, stond het nummer drie weken op nummer 1 in de Hot 100, en bleef in de top 40 tot bijna eind mei.
Hoewel hij nog verschillende andere singles heeft uitgebracht, die redelijk succesvol waren in Canada, zou “Seasons in the Sun” Terry Jacks enige grote solo hit worden.