zondag 29 juli 2012

1962 ♫ ♫ (Bob) Dylan (Thomas)

Dylan in 1962

Op 29 juli 1962 maakt Bob Dylan zijn radio-debuut. Hij treedt op tijdens de 21 uur durende Hootenanny Saturday Special van WRUR-FM in New York.
Robert Zimmerman verandert op 2 augustus 1962 officieel zijn naam in Bob Dylan. Hij heeft Dylan als achternaam gekozen uit bewondering voor Dylan Thomas. Deze Britse schrijver wordt op 27 oktober 1914 geboren in Swansea in Wales. Dylan Thomas debuteert in een plaatselijke krant met een gedicht dat hij letterlijk heeft overgeschreven. In 1936 verschijnt Twenty-Five Poems waarmee hij zijn naam als dichter vestigt. Naast gedichten schrijft Dylan Thomas korte verhalen. In de oorlogsjaren verdient hij de kost met het schrijven van filmscenario’s in opdracht van het Britse Ministerie van Propaganda. Hij woont in Londen met zijn vrouw, de danseres Caitlin MacNamara. Na de oorlog verschijnt de dichtbundel Deaths And Entrances. Dylan Thomas wordt gevraagd om spreekbeurten te houden op Amerikaanse universiteiten. Die zijn uiterst succesvol, maar ook uitputtend. Tijdens zijn vierde bezoek aan de Verenigde Staten bezwijkt Dylan Thomas op 9 november 1953 in New York aan zijn overmatig drankgebruik. Hij wordt begraven in Laugharne.


De journalist Nat Hentoff noemt Bob Dylan in de New Musical Express van 3 augustus 1962 “de meest spectaculaire ontdekking sinds jaren”.