zondag 4 augustus 2013

In Alle Staten: District of Columbia

De 51 Amerikaanse staten hebben ieder zo hun eigen favoriete en succesvolle artiest.
In de komende 51 afleveringen komen alle staten aan bod met een kort overzicht van de artiesten die, behalve er geboren zijn, zich het meest met die staat identificeerden. Bekende voorbeelden: Arkansas-Johnny Cash, Californië-Brian wilson (Beach Boys), Georgia-Ray Charles en Texas-Buddy Holly.

Maar wie vertegenwoordigt Hawaii, Alaska, Florida of New York ?

In deze negende aflevering
District of Columbia
USA
Van McCoy, Duke Ellington, Ginuwine...het is een swingende boel daar. En dan niet te vergeten: Marvin Gaye (1939-1984)
Gaye begon zijn carrière in plaatselijke vocale groepen als de Rainbows, Marquees en Moonglows. In 1961 ging hij naar het Motown Records label van Berry Gordy Jr. in Detroit, aanvankelijk als sessiedrummer. Hij huwde de zuster van Gordy, Anna, en had een eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Gaye groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal met zowel solo-hits (How Sweet It Is; I Heard It Through The Grapevine; Ain't That Peculiar; Abraham, Martin and John) als duetten met de topzangeressen van het label, waaronder Mary Wells, Kim Weston (It Takes Two) en Tammi Terrell in 1967 en 1968 (Ain't nothing like the real thing; Ain't no mountain high enough; The Onion Song).
Toen Terrell in 1970 overleed aan een hersentumor trok Gaye zich een tijdje terug, maar vervolgens bracht hij in 1971 de door hemzelf geproduceerde LP What's Going On uit, waarmee hij een nieuwe richting insloeg, weg van de hitparade-nummertjes naar maatschappijkritische songs als Save the Children, Mercy Mercy Me (The Ecology), Inner City Blues en het titelnummer. Deze plaat, waarop hij ook jazz- en klassieke elementen in de muziek verwerkte, wordt als zijn meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.
Gaye ging daarop verder nieuwe muzikale paden bewandelen: er volgden een jazzy, hoofdzakelijk instrumentale soundtrack voor de film Trouble Man; een duetplaat Marvin and Diana met Diana Ross; en een nieuwe soloplaat, het seksueel geladen Let's Get It On (1973).
In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de LP Midnight Love op, met de hit "Sexual Healing", die zijn comeback leek in te luiden. Voor "Sexual Healing", waarvan de videoclip werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende, kreeg Gaye in 1982 een Grammy Award.
Vlak voor zijn dood keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten, maar hij en zijn vader kregen het dikwijls met elkaar aan de stok en op de dag voor zijn 45-ste verjaardag werd hij tijdens een hoogoplopende ruzie door zijn vader Marvin sr. doodgeschoten.