dinsdag 4 maart 2014

432 of 440 Hz ?

Wie van muziek houdt zal vast wel weten wat een frequentie is; het aantal trillingen (van geluid) per seconde. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de muziektoon.
Kleine verschillen maken een groot verschil. Om bijvoorbeeld een radiozender te kunnen beluisteren moeten zender en ontvanger op dezelfde frequentie staan afgesteld, anders is er ruis in het spel.

Voor kenners schijnt muziek met een grondtoon van 432 Hz helderder, zachter en prettiger te zijn om naar te luisteren. Volgens alternatieve genezers voorkomt 432 Hz gehoorschade. Een heel luid volume in 432 Hz geeft géén oorpijn. Spiritisten menen dat het beter is voor de chakra's dan de huidige 440 Hz. Belangrijkse reden om de 440-frequentie als evil te beschouwen is volgens believers dat de Nazi's het geintroduceerd hebben.


Geheel tegen de waarheid in wordt verteld dat de Nazi's van Adolf Hitler in 1939 besloten de standaardtrilling van geluid aan te passen naar 440 Hz. Sindsdien zouden alle stemvorken en instrumenten daarop gestemd zijn. In werkelijkheid hebben de Nazi's er bitter weinig mee te maken en werd de norm van 440 Hz midden de 19e eeuw internationaal bepaald. Daarnaast was de 1939-toonwijziging geen beslissing van de Nazi's maar wel van de Amerikanen die de US Standard Pitch vastlegden.

Hier en daar pleiten mensen met het Nazi-argument voor de herinvoering van de 432 Hz-stemming. Zo ook Hendrikus Godvliet die samen met Enschedese journalist en muziekliefhebber Richard Huisken het comité Terug naar 432 Hz bestaansrecht geeft. Godvliet gaf in het gesprek aan dat het beter zou zijn als alle muziekinstrumenten weer gestemd worden naar de originele standaard van 432 Hz, al zal het volgens hem niet meevallen om dit opnieuw wereldwijd in te voeren.