Wij zijn er altijd van uitgegaan dat muziek een uniek menselijk fenomeen is, maar Snowdon ontdekte dat dieren wel degelijk beschikken over muzikale capaciteiten. Ze houden van muziek die specifiek is afgestemd op hun eigen soort: opgebouwd uit toonhoogtes, klanken en tempo’s waarmee zij vertrouwd zijn.
Muziek heeft alles te maken met maatstaaf: Mensen houden van muziek die binnen onze akoestische en vocale bereik valt, die gebruik maken van tonen die we begrijpen en die zich ontwikkelt in een tempo vergelijkbaar met onze hartslag. Te hoge en te lage tonen zijn voor ons ongrijpbaar en klinken verschikkerlijk, het zelfde geldt voor muziek met een te langzame of te snelle melodie.
Voor dieren is onze menselijke muziek even ongrijpbaar. Hun vocaal bereik en hartslag is heel anders dan die van ons. De meese dieren zijn daarom niet in staat om te genieten van muziek gemaakt voor het menselijk gehoor. Studies tonen aan dat dieren over het algemeen weinig belangstelling hebben voor menselijke muziek. Met dit in gedachte, heeft Snowdon samen met cellist en componist David Teie speciaal muziek ontwikkeld voor honden en andere dieren.
Muziek maken voor honden bleek lastiger dan voor andere dieren, omdat honden varieren in omgang, vocaal bereik en hartritme. Een labrador of mastiff heeft bijvoorbeeld een vocaal bereik dat meer lijkt op die van een volwassen man. Snowdon gelooft daardoor dat grote honden meer zullen reageren op menselijke muziek dan een kleine hond zoals de Chihuahua.
Inderdaad, sommige honden lijken emotioneel te reageren op menselijke muziek. Onderzoek onder leiding van Deborah Wells, een psycholoog aan de Queen's University Belfast, laat zien dat honden verschillende genres in menselijke muziek kunnen waarnemen. "Ons eigen onderzoek heeft aangetoond dat honden zeker anders gedragen in reactie op verschillende soorten muziek” zegt Wells. “Bijvoorbeeld gedrag dat de suggestie wekt van ontspanning wanneer klassieke muziek wordt gedraaid en agitatie wanneer er heavy metal klinkt”
Gezien de grote vraag naar nieuwe manieren om onze huisdieren te plezieren, is het niet gek dat er steeds meer muziek wordt gemaakt voor honden. Maar het maakt niet uit hoe goed componisten hun liedjes voor honden en katten perfectioneren, dieren zullen waarschijnlijk hun specifieke muzieksoort nooit zo appreciëren als wij mensen die van ons. Volgens Snowdon missen dieren een belangrijke muzikaal vermogen die wij wel bezitten: het relatieve gehoor.
Hoe honden muziek ervaren zullen we nooit zeker weten, wel weten we dat het in iedergeval heel anders is dan onze beleving.