zaterdag 19 juli 2014

Eric Clapton (7)

In 1974 nam Clapton 461 Ocean Boulevard op met daarop zijn versie van Bob Marley's I Shot the Sheriff.
Het nummer werd een grote hit en bracht zowel Marley als Reggae muziek bij een groot publiek bekend.



In de jaren zeventig leefde Eric samen met Pattie Boyd, de ex van George Harrison. Deze aren werden gedomineerd door excessief drugs- en alcoholgebruik. Begin jaren '80 (Eric was inmiddels gehuwd met Pattie) lukte het Eric van zijn verslaving af te komen. De albums die hij opnam Behind the Sun (1985) en August (1986), geproduceerd door Phil Collins, werden geen groot succes in de UK.

Gedurende de jaren tachtig bleef hij met groot succes albums uitbrengen, alhoewel hij nooit meer de immense populariteit bereikte van de jaren zestig en zeventig. In 1985 trad hij op tijdens Live Aid, in Philadelphia. Zijn optreden vormde één van de hoogtepunten van het Amerikaanse gedeelte van Live Aid. In 1988 speelde hij mee met Dire Straits tijdens het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute Concert. Tevens liet Clapton zich in de jaren '80, samen met vele andere artiesten, vaak zien tijdens concerten voor The Prince's Trust, een stichting van de Britse prins Charles. In 1987 werd hij lid van de Anonieme Alcoholisten, en sindsdien lijkt zijn alcoholverslaving onder controle. Tijdens de opnamen van het album Behind the sun in 1985 leerde hij Yvonne Khan Kelly kennen, met wie hij een verhouding én een kind kreeg: zijn oudste dochter Ruth (1985). Clapton verliet Pattie Boyd, en in 1988 scheidden zij. De verhouding met Kelly duurde echter niet lang, en Clapton had een losse relatie met Italiaans model Lori Del Santo. Uit deze verhouding werd in 1986 een zoon, Conor, geboren.


Eric Clapton’s grootste succes in de jaren '70 is het album Slowhand. Het bevat de hits “Lay Down Sally”,  “Wonderful Tonight” en een live versie van “Cocaine.”