woensdag 9 juli 2014

Muziek, Rap en ons verouderingsproces


Nieuw onderzoek wijst erop dat musiceren een gunstige invloed kan hebben op het verouderingsproces.
Dat schrijven wetenschappers in het blad Neurobiology of Aging. Ze baseren hun conclusies op experimenten met jonge en oude muzikanten en mensen die nog maar enkele jaren of nog nooit musiceerden.

Experiment
De proefpersonen kregen spraak te horen en de onderzoekers keken hoe (snel) hun brein daar op reageerde. Er bleken grote verschillen te zijn tussen muzikanten en mensen die nog nooit gemusiceerd hadden. “De oudere muzikanten deden het niet alleen beter dan hun leeftijdsgenoten die nog nooit gemusiceerd hadden, ze verwerkten de prikkel tevens net zo snel en accuraat als de jongere mensen die nog nooit gemusiceerd hadden,” vertelt onderzoeker Nina Kraus van de Northwestern University.

Zenuwstelsel
Het onderzoek wijst erop dat een leven lang musiceren een grote invloed heeft op de manier waarop ons zenuwstelsel functioneert. Dit onderzoek wijst er op dat het zenuwstelsel bijvoorbeeld beter in staat is om geluiden (spraak) te verwerken. En dat is niet helemaal nieuw. Onlangs schreven wetenschappers ook al dat musiceren goed is voor het gehoor.

Training
Samen met eerdere studies wijst dit onderzoek erop dat muziek invloed heeft op de manier waarop wij spraak verwerken. En de onderzoekers hebben goede hoop dat ook oudere mensen die nog nooit gemusiceerd hebben baat kunnen hebben bij dit onderzoek. Wellicht kan een intensieve muzikale training op latere leeftijd er alsnog voor zorgen dat ze spraak beter kunnen verwerken en dus beter kunnen communiceren in omstandigheden waar ze anders moeite mee zouden hebben (denk aan een lawaaiige omgeving waar iedereen door elkaar praat).

Hoewel nader onderzoek nog nodig is, kan er in ieder geval wel geconcludeerd worden dat muziek iets met mensen doet. Niet alleen op emotioneel, maar ook op biologisch niveau.

Wetenschappers hebben ontdekt dat rapmuziek sensoren in het menselijk lichaam van energie kan voorzien.

De sensor beschikt over een heel klein uitsteekseltje. Dit trilt met bepaalde trillingen mee. Vergelijk het met een duikplank waarvan het uiteinde met uw beweging meebeweegt.

Trilling
Zoals u weet, zijn geluiden ook trillingen. Wanneer deze geluiden een bepaalde frequentie hebben (tussen de 200 en 500 hertz) dan kunnen ze het uitsteekseltje van de sensor laten vibreren. “De muziek bereikt de correcte frequentie slechts op bepaalde momenten,” vertelt onderzoeker Babak Ziaie van de Purdue University. “Bijvoorbeeld als er een sterke bas klinkt. De akoestische energie van de muziek gaat door het lichaamsweefsel en laat het uitsteekseltje trillen.” Het uitsteeksel is piëzo-elektrisch en wekt dus energie op wanneer het wordt samengedrukt.

Verzenden
Wanneer geluiden zich niet langer tussen die frequentie ophouden, stopt het uitsteekseltje met trillen en wordt de energie die is opgewekt direct door de sensor gebruikt. De sensor stelt bijvoorbeeld de bloeddruk vast en verstuurt die informatie direct.

Bloeddruk
In theorie kunnen mensen bijvoorbeeld om het uur even naar rapmuziek luisteren. De sensor wordt dan actief, meet bijvoorbeeld de bloeddruk en verstuurt die gegevens direct naar een ontvanger buiten het lichaam. “Zo’n meting duurt niet lang,” merkt Ziaie op. De onderzoekers probeerden ook jazz- en rockmuziek en de blues uit. Maar dat werkte niet zo goed. “Rap is het beste, omdat het veel geluiden met een lage frequentie bevat.”



De sensor. Foto: Birck Nanotechnology Center / Purdue University.

Aneurysma
De sensor die de onderzoekers ontwikkelden, is ongeveer twee centimeter lang en kan niet alleen de bloeddruk, maar bijvoorbeeld ook de druk in de blaas vaststellen. De sensor kan dus helpen bij incontinentie, maar ook bij aneurysma’s (verwijding in het vaatstelsel).
De sensor heeft duidelijk voordelen ten opzichte van de huidige sensoren. Het grootste voordeel is wel dat de sensor geen batterijen nodig heeft.