donderdag 20 augustus 2015

♫ 50 jaar geleden ♫


Hang On Sloopy van de Amerikaanse groep The McCoys is op 20 augustus 1965 de eerste single die in Europa door Immediate Records wordt uitgebracht. De platenmaatschappij is opgericht door Andrew ‘Loog’ Oldham, de manager van The Rolling Stones.
Mick Jagger en Keith Richards schrijven heel wat liedjes voor de artiesten van Immediate Records, o.a. Wastin’ Time voor Jimmy Tarbuck, Think en Out Of Time voor Chris Farlowe, Sittin’ On A Fence voor Twice As Much en Back Street Girl voor Nicky Scott.
Jimmy Page, later van Led Zeppelin, is een belangrijk man voor het label. Hij produceert en arrangeert veel van de singles waarop hij zelf ook meespeelt. Financieel gaat het slecht met Immediate Records. Na 84 singles is het in februari 1970 afgelopen voor de platenmaatschappij.
In de 4½ jaar dat Immediate Records heeft bestaan, halen 24 singles de Engelse hitparade, waarvan negen de Top 10. Out Of Time van Chris Farlowe en (If Paradise Is) Half As Nice van Amen Corner bereiken in Engeland de eerste plaats. In Nederland heeft Immediate Records één nummer 1-hit. Vanaf 25 mei 1968 staat Lazy Sunday van The Small Faces vier weken bovenaan in de Top 40.