donderdag 13 oktober 2016

Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Amerikaanse singer songwriter Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat heeft het Nobelprijscomité in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.

De Japanse schrijver Haruki Murakami werd genoemd als de belangrijkste favoriet voor de prestigieuze letterenprijs. Dat blleek althans uit het gokgedrag bij de Britse wedkantoren van Ladbrokes. Na Murakami werd vaak ingezet op de Syrische dichter Adonis en de Amerikaan Philip Roth, die zijn schrijverschap onlangs beëindigde.

Ook de Keniaan Ngugi wa Thiong'o,  vooral bekend van Wizard of the Crow, en de Amerikaanse Joyce Carol Oates werden vooraf kansen toegedicht op de 109de Nobelprijs voor de Literatuur.

Door de toekenning aan Dylan blijft Nederland opnieuw met een literair trauma zitten: nog nooit won een Nederlandse schrijver de Nobelprijs voor de literatuur. Cees Nooteboom werd ook dit jaar, niet voor het eerst, genoemd als een kanshebber van de Nobelprijs. De 83-jarige schrijver, die behoort tot de meest vertaalden ter wereld, greep echter weer mis.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Wit-Russische journalist Svetlana Aleksijevitsj, precies zoals de wedkantoren hadden voorspeld. Aleksijevitsj was de veertiende vrouw in de geschiedenis van de Nobelprijs voor de Literatuur die de onderscheiding in de wacht sleepte.