zaterdag 1 oktober 2016

The Story of The Beatles, deel 2

Met hernieuwde moed weten The Beatles in januari '61 een aantal optredens in Liverpool te regelen. Een vriend van Pete Best, Neil Aspinall, is inmiddels hun roadmanager en chauffeur van hun busje. In februari 1961 hebben ze hun eerste van een lange serie optredens in de Cavern Club en in april gaan ze voor de tweede keer naar Hamburg om in de Top Ten Club op te treden. De Duitse producer Bert Kaempfert huurt The Beatles in als begeleidingsgroep van zanger Tony Sheridan voor plaatopnamen. Als de Beat Brothers nemen ze acht nummers op, waaronder ‘Ain’t she sweet’, ‘My Bonnie’ en ‘When The Saints’, waarvan de laatste twee in Duitsland als het allereerste Beatles-singletje ter wereld verschijnen. Als de groep in juni terugkeert naar Engeland, besluit Stu in Duitsland te blijven. Paul gaat de basgitaar bespelen en The Beatles pakken hun lunch- en avondconcerten in de Cavern Club weer op. Hun populariteit neemt toe en op 31 augustus wordt zelfs een heuse Beatlesfanclub opgericht. Eind oktober is Raymond Jones de eerste die in de platenwinkel van Brian Epstein komt vragen naar het plaatje ‘My Bonnie’ van een nieuwe groep. Op 9 november bezoekt Brian de inmiddels door hem gelocaliseerde Beatles in de Cavern en een maand later wordt hij officieel hun manager met het ondertekenen van het contract in de Casbah Club.



1 januari 1962: het nieuwe jaar begint slecht voor de door hun nieuwe manager keurig in het pak gestoken groep. Een auditie voor het Decca-label levert als commentaar op: ‘Er zit geen toekomst in groepen met gitaren.’ In april gaan The Beatles voor een derde serie optredens voor twee maanden naar Hamburg. Daar aangekomen krijgen ze het bericht dat hun vroegere bandlid en goede vriend van John Lennon, Stuart Sutcliffe, op 10 april in zijn Hamburgse appartement op 21-jarige leeftijd aan een hersenbloeding is overleden.



Op 6 juni doen The Beatles auditie voor George Martin, platenproducer bij Parlophone, een label van het EMI-concern; deze wil het met de groep proberen. Brian Epstein besluit nog diezelfde maand zijn al bestaande bedrijf NEMS om te vormen, zodat hij daar de belangen van zijn groepen in kan onderbrengen. Na de auditie laat George Martin echter aan Brian Epstein weten dat hij alleen met The Beatles in zee wil als zij hun drummer, Pete Best, vervangen; George Martin vindt dat Pete niet goed maat kan houden. De nieuwe drummer is Ringo Starr (echte naam: Richard Starkey), ook uit Liverpool, tot die dag spelend bij Rory Storme & The Hurricanes en een vriend van The Beatles sinds de Hamburgse dagen. The Beatles zijn nu compleet. Op 23 augustus trouwt John met zijn zwangere vriendinnetje Cynthia Powell. Ringo drumt op 4 september 1962 bij de eerste studio-opname van The Beatles op ‘Love me do’. De eerste single komt op 5 oktober 1962 in Engeland uit en verschijnt op 26 oktober in de hitparade, waar hij uiteindelijk de 17de plaats bereikt. Het televisiedebuut van The Beatles vindt plaats op 7 november bij Granada TV in ‘People and Places’. Het jaar wordt afgesloten met een laatste serie optredens in de Star Club in Hamburg.