woensdag 23 januari 2013

Popmuziek steeds trager

De popliedjes die in de VS een grote hit werden, zijn sinds de jaren zestig steeds langzamer geworden. Gemiddeld waren de liedjes in de periode 1965-2009 in de jarne negentig het traagst (9 BPM, beats per minute) en in de jaren zestig het snelst (116 BPM). Deze eeuw lijkt er weer enige versneling plaats te vinden.
Dat melden Duitse psychologen deze zomer in de Psychology of Aesthestics,Creativity and the Arts. Ze baseerden zich op de eindejaarslijstjes van het Amerikaanse Billboard. Ze deden dit onderzoek omdat ze moeite hadden om recente, puur vrolijke popliedjes te vinden (up tempo en in majeur).
Dat bleek niet aan hen te liggen: zulke liedjes waren echt schaarser. De pophits waren niet alleen steeds trager geworden, maar ook vaker in mineur. En liedjes in majeur (vrolijk) bleken steeds vertraagd (droef). Mensen zijn het kennelijk steeds prettiger gaan vinden om naar emotioneel complexe popmuziek te luisteren. Een teken, menen de onderzoekers, dat popconsumenten een steeds verfijndere smaak hebben gekregen. Net als consumenten van bijvoorbeeld romans, televisie en games.