vrijdag 26 september 2014

Cuby & the Blizzards – deel 3

Drie zakenlieden annex fans, t.w. Henk Aa (Beaphar, Raalte), Johan Derksen (Voetbal International) en Jan Lagendijk richten in 1996 de Stichting “Cuby is back” op. Een succesvolle theatertour volgt. Harry Muskee, Erwin Java, John Lagrand, aangevuld met oud-Blizzards Hans Lafaille, Herman Deinum en Helmig van der Vegt trekken volle schouwburgen. “Cuby is back” blijkt niet van korte duur. De huidige formatie Cuby & the Blizzards, gebaseerd op de fundamenten van de topband uit 1968, blijft optreden. Een hechte formatie van zeer professionele muzikanten. Geen revival of reünie, niet alleen blijven stilstaan bij de muziek van vroeger, maar een actuele band, die in nieuwe nummers het gevoel van deze tijd vertolkt. Een optreden van Cuby and the Blizzards is muzikale caleidoscoop. Oude nummers van vroeger, die aan zeggingskracht nog niks verloren hebben en nieuwe nummers, die een dimensie toevoegen aan de muziek van Harry Muskee, passeren de revue. C&B doet naast optredens in clubs en op festivals ook jaarlijks een theatertour.

In maart 1997 verschijnt de live-cd “Traveling With The Blues”, dat werd opgenomen in de Lantaarn in Hellendoorn. In de loop van dat jaar trekken Muskee, Java en van der Vegt zich op het Drentse platteland terug om nieuwe nummers te schrijven voor de opvolger “Dancing Bear”, die in 1998 verschijnt. Op dit album durft C&B af te wijken van de traditionele 12-matenblues. De titelsong “Dancing Bear” beschrijft dierenmishandeling in Turkije en ook Harry's reis naar de Mississippi Delta levert voldoende inspiratie op.



Op 4 juni 1999 speelt C&B in Diligentia in Den Haag. Dit keer zonder John Lagrand, die met een gebroken been in het ziekenhuis ligt, maar heel bijzonder is vooral het gastoptreden van Eelco Gelling, die op twee nummers meedoet. In de loop van het jaar komt aan de samenwerking met John Lagrand vanwege privé-omstandigheden een eind.
Voor het begin van het nieuwe millennium vindt een bijzonder project plaats. Vijf unieke Millennium Concerten worden uitgevoerd, waarin de Johan Willem Frisokapel samenspeelt met Cuby & The Blizzards, Guus Meeuwes en Vagant, het Mannenkoor Albatros, de pianist Cor Bakker en de violist Adriaan Stoet. Dit ter gelegenheid van het 180-jarig bestaan van de kapel. De JWFK en C&B brachten samen “Just For Fun”/”Distant Smile”, “Another Land” (opgedragen aan de kort daarvoor overleden Rob Hoeke), “Window Of My Eyes”, “Night Train”, “Traveling With The Blues” en “I'm In Love”.
In 2001 zit Harry Muskee 35 jaar in het vak. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt de 4cd-box “Cuby + Blizzards: Blues Traveller”, wat een overtuigend bewijs is van de grote betekenis, die Harry Muskee heeft voor de muziek in Nederland. Hij is steeds zijn eigen weg gegaan en dat was niet altijd de makkelijkste. Een 35-jarige bluescarrière met ups en downs.
De jubileum-cd “Hotel Grolloo” volgt. De cd is opgenomen in het Bruincafé "De Amer" in Amen. De opnamen werden gemaakt door Jan Schuurman en John Sonneveld. De laatste deed ook de productie. De eindmix werd gedaan door George Kooymans in zijn Laguna Studio in België. Het is een heel bijzondere cd door de medewerking van tal van collega’s. Bennie Jolink van Normaal, Tineke Schoenmaker van Barrelhouse, Huub van der Lubbe van De Dijk, Daniël Lohues van Skik en Barry Hay van The Golden Earring waren van de partij.
Deze cd wordt in dit jaar de best verkopende Nederlandse Blues CD en slaat alle verkooprecords in dat genre. Op 26 september wordt de cd officieel aangeboden aan Harry Muskee tijdens een feestelijk concert in het Amsterdamse Paradiso. Dit concert verschijnt eind 2002 op DVD.

Het volgende jaar staat een tournee door Zuid-Afrika op het programma. En 2003 staat in het teken van de twee jaar eerder overleden John Lee Hooker. De aan hem gewijde cd “Boom Boom Bang, In The Spirit Of John Lee Hooker” komt uit, gevolgd door een theatertour.
De theatertour van 2004/2005 en die van 2005/2006 staan in het teken van het 40-jarig jubileum. De cd “Live in het Oude Luxor” en een longbox met 2 dvd's, een cd met opnamen van een optreden uit het Schiedamse Arcade uit 1969 en een boek, worden uitgebracht. Het seizoen 2006/2007 staat in het teken van de theatertour met de naam 'Route 65' met Harry's protegé Ralph de Jong in het voorprogramma.
Harry Muskee wordt inmiddels nationaal en internationaal erkend en gezien als de Godfather van de Nederlandse blues. Hij presenteerd diverse keren als 'Master of Ceremonies' de inmiddels helaas gestopt Bluesestafette in Utrecht. En in Groningen wordt de meest belovende bluesband van Nederland jaarlijks beloond met de 'Muskee Award'.
Uit een initiatief van de Friese gedupeerde Gerard van Klaveren ontstond het idee om Harry te laten vereeuwigen in brons. Deze buste is vervaardigd door de kunstenares Gerda van den Bosch en heeft een plaats gekregen in Grolloo, het dorp dat onlosmakelijk verbonden is met Harry Muskee. En op 29 april 2003 ontving Harry een koninklijke onderscheiding; hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
En Cuby & the Blizzards blijft maar doorgaan. In 2009 kwam, na 11 jaar, weer een cd van de band uit. Tot verbazing van iedereen, Harry Muskee op de eerste plaats, kwam de door Daniel Lohues geproduceerde cd "Cat's Lost" binnen op nummer 14 van de Album Top 100 en bereikte begin september de gouden status.



Maar ook in 2010 weet men van geen ophouden. Na de uiterst succesvolle club- en theatertour, die volgde na het verschijnen van de laatste cd heeft men besloten tot een nieuwe tournee, die zal gaan duren tot mei 2011 en langs de Nederlandse theaters en poppodia zal voeren. Herman Deinum heeft de band inmiddels om persoonlijke redenen en in goede harmonie verlaten en hij zal worden vervangen door Feico Nijdam.

Fotograaf/regisseur heeft “Window Of My Eyes” gebruikt in zijn nieuwe film “The American” met o.m. George Clooney. Deze film was in september 2010 in de bioscopen te zien.