zaterdag 23 september 2017

Golden Earring (deel 3)

Soberheid kenmerkt ook het album Prisoner Of The Night, het album waarmee de Golden Earring het nieuwe decennium betreedt. Het pure rock album levert in de vorm van Long Blond Animal en No For An Answer twee songs op die nog jaren op de setlist van de band zullen staan. Hoewel de band weer in zwaar weer verkeert, weet het de lokroep van de nostalgie te weerstaan. Terwijl in 1980 tijdens de Haagse Beatnach festival verschillende tijdgenoten van weleer hun oude hits nog eens afstoffen, schittert Golden Earring nadrukkelijk door afwezigheid. In plaats daarvan brengt de band een opwindend live album uit: 2nd Live. Ook al lijkt de band op het podium nog springlevend te zijn, achter de schermen denkt het viertal er over om de handdoek in de ring te gooien.

Freddy Haayen, de ontdekker van de Golden Earring, weet tijdens een emotioneel verlopen vergadering de band ervan te overtuigen om de loopbaan met een daverend slotakkoord te eindigen. Het oorspronkelijke plan om alle vier de bandleden een evenredig aantal songs te laten schrijven, wordt al in een vroeg stadium verlaten. Ook het voornemen  om een conceptalbum te maken, wordt uiteindelijk van tafel geveegd. Cut, dat in 1982 uitkomt, is een plaat waarop Golden Earring weer bevlogen, actueel en urgent klinkt. Een van de vele hoogtepunten is het bol van suspense staande Twilight Zone, geschreven door George Kooymans en aanvankelijk bedoeld voor zijn nieuwe soloplaat.



Het door Shell Schellekens geproduceerde album brengt de band in een klap terug. Zowel in Nederland als elders. De single Twilight Zone schiet in diverse landen hoog de hitlijsten in, niet in de laatste plaats dankzij relatief nieuwe muziekzender MTV die de door filmer Dick Maas geregisseerde clip hoog in de roulatie zet. De band gaat ook weer op tournee in Amerika, waar Twilight Zone zelfs tot de Top 10 reikt. Golden Earring toert o.a. met Rush, maar speelt er ook op eigen kracht. De plannen om te stoppen worden stilzwijgend in de ijskast gezet.

De tweede jeugd van de band krijgt een overtuigend vervolg met N.E.W.S. dat in 1984 het licht ziet. Ook de single When The Lady Smiles wordt voorzien van een spectaculaire clip van Dick Maas. Een fragment waarin een non wordt aangerand, schiet heel wat fatsoensrakkers in het verkeerde keelgat. Als gevolg daarvan wordt de clip door verschillende muziekzenders laat op de avond of in gecensureerde vorm vertoond. Op de golven van het succes van Cut verkoopt N.E.W.S. nog altijd goed en krijgt ook When The Lady Smiles internationaal veel airplay. Het is ook de basis voor een nieuwe en naar zal blijken laatste Amerikaanse tournee.

In 1986 komt The Hole uit. Het is een internationale release, dat het commercieel echter niet haalt bij de twee voorgaande albums.  Golden Earring moet het weer vooral van de thuismarkt hebben, waar Quiet Eyes dan ook een nieuwe Top 10 hit oplevert. In de zomer van 1986 speelt de band bovendien op het strand van Scheveningen, voor 185.000 fans. Een periode waarin de band ook zakelijk in zwaar weer terecht komt, wordt afgesloten met het uitkomen van de compilatie The Very Best of Golden Earring, het meest representatieve hit-overzicht tot dan toe. Het album verkoopt boven verwachting en de daaraan gekoppelde hits-tournee blijkt ook een succes. In 1989 volgt er ook weer nieuw materiaal, in de vorm van het tamelijk elektronisch klinkende Keeper Of The Flame, met de daarvan afkomstige single Turn The World Around. Het nummer komt uit in een periode dat in het Oost Europa rommelt, met name in Oost Duitsland, waar in Berlijn de muur neergehaald wordt. Het nummer sluit daarmee naadloos aan op de snel veranderende tijden.