dinsdag 17 maart 2015

The Story of The Rolling Stones, deel 4

The Rolling Stones: de grootste rock & roll-band ter wereld met een lange geschiedenis.

In '67 verschijnen er twee LPs, Between The Buttons in januari en Their Satanic Majesties Request in december; beide zijn ongelukkig getimede pogingen van de groep zich los te weken van de rock en r&b. Vooral het daardoor sowieso al zwaar onderschatte Their Satanic Majesties Request wordt geheel overschaduwd door het enorme succes van de Beatles-LP Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.


Maar de publiciteit rond de Stones blijft sterk in beweging door drugsschandalen, rechtszaken daarover, de eerste tournee door Oosteuropese landen met een grote rel in Warschau (traangas), deining tijdens optredens in Parijs en Wenen, en het bezoek van Jagger, samen met Marianne Faithfull en The Beatles, aan de Maharishi. Flower power is de mode en de rock is ver te zoeken. In '68 neemt de groep, samen met producer Jimmy Miller, op indrukwekkende wijze revanche door middel van het definitieve Stones-album Beggars Banquet. Na de vertrouwenwekkende single Jumpin' Jack Flash maakt de groep met deze plaat duidelijk nog steeds tot de beste r&r-groepen ter wereld te behoren. De plaat markeert echter tevens het begin van kommervolle tijden voor de groep. De langdurige ruzie die met Decca ontstaat over de zogenaamd 'provocerende' hoes van Beggars Banquet, kost het platenlabel uiteindelijk het contract met de groep en de groep de gewenste hoes.

Vervolgens verlaat Brian Jones, die het niet meer met de anderen eens is over de te volgen muzikale koers, op 8 juni '69 de Stones. Zijn plannen om met Alexis Korner een nieuwe band te beginnen, worden in de kiem gesmoord als hij op 3 juli bewusteloos in zijn zwembad wordt gevonden; enkele uren later overlijdt hij. Over de doodsoorzaak ontstaan wilde speculaties. Nog voor Jones' dood wordt bekend dat zijn opvolger Mick Taylor heet (geboren 17 januari '48), afkomstig uit John Mayall's Bluesbreakers. Taylor maakt op 5 juli zijn debuut tijdens het aan Brian Jones opgedragen gratis concert in Hyde Park, waar 250.000 mensen pogen de Stones te zien.



Van oktober tot december toeren de Stones, voor het eerst in drie jaar, door de Verenigde Staten. De tournee wordt afgesloten met een gratis concert op de racebaan van Altamont, waar voor de ogen van de rondspringende Jagger een jonge zwarte (de 18-jarige Meredith Hunter) wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels, die door de Stones zijn aangetrokken als ordedienst. De schokkende, bij toeval op film vastgelegde beelden ervan worden verwerkt in de live-documentaire Gimmie Shelter.