woensdag 1 april 2015

Muziek en de vrijmetselarij

Muziek is belangrijk in het leven van heel veel mensen. Het inspireert, maakt emoties los en commuiceert.
Ook voor vrijmetselaren speelt muziek een belangrijke rol tijdens hun samenzijn.

Er is diverse vrijmetselaarsmuziek ofwel Maconnieke muziek geschreven.

Het meest bekende werk is Die Zauberflöte van W.A. Mozart, die als vrijmetselaar de opera schreef maar tevens in de muziek en het libretto verwijzingen naar de vrijmetselarij achterliet.
Hij componeerde ook het maconnieke 'Last uns mit geslungenen Hände' wat meer mensen kennen dan u wellicht zult denken.

Ooit wel eens naar het Oostenrijkse volkslied geluisterd?
En wat dacht u van "Alle menschen werder Brüder" van Beethoven.

Maar ook wordt er popmuziek gemaakt met vrijmetselarij als thema.
The Temple of Humanity is een album van de Nederlands formatie Freestone uit Adorp. Drijvende kracht en initiator achter Freestone, de Groningse muziekdocent Harm Timmerman, geeft met "The Temple Of Humanity" inzicht in de wereld van de vrijmetselarij.

Ook bekende andere componisten in Nederland waren lid van de vrijmetselarij. Willem Pijper schreef zelf speciaal voor de vrijmetselaarsbijeenkomsten muziek die ondersteunend is voor de ceremoniële bijeenkomsten.

Eén van de leerlingen van Pijper is Jan van Dijk (1918) en lid van de loge De Waare Broedertrouw in Gouda. Hij is componist, dirigent en uitvoerend musicus en is ondanks zijn zéér hoge leeftijd nog steeds actief.

Net als Pijper maakte van Dijk verschillende composities die geïnspireerd zijn door het samenzijn van vrijmetselaren en de rituele arbeid of daaraan schreef hij stukken die daar ondersteunend aan zijn.

Jan van Dijk is wegens zijn verdiensten voor het Goudse culturele leven tot ereburger van de kaasstad benoemd. Tevens is hij geëerd met de Hertog Jan-prijs van de provincie Noord-Brabant.
Hij wordt beschouwd als de meest productieve Nederlandse componist van onze tijd. Zijn oeuvre van ongeveer 1000 composities bestrijkt de instrumentale, vocale en mechanische muziek.

Duke Ellington's carrière als professioneel musicus begon toen hij zeventien jaar oud was. Op vierentwintigjarige leeftijd ging hij met zijn vriend Arthur Whetsol naar New York en sloot zich aan bij de groep van Elmer Snowden, the Washington Black Sox. Na problemen met Snowden werd Ellington tot de nieuwe leider van de band gekozen, inmiddels "The Washingtonians" geheten. Ze speelden in verschillende clubs en toerden tot 1927 als dansorkest door New England. Toen de destijds beroemde King Oliver de bekende Cotton Club (New York) verliet kon Ellington daar met zijn band als huisorkest komen werken. Als "Duke Ellington and his Jungle Band" verwierf hij nationale bekendheid door de vele radiouitzendingen die vanuit deze club in Harlem gemaakt werden.

Duke Ellington was sinds 1932 vrijmetselaar.

Frans Liszt is één van de meest beroemde pianisten/componisten die tot nu toe heeft geleefd. Een wonderkind dat een enorme hoeveelheid composities heeft nagelaten en die nog steeds gespeeld worden. Zo is het Liszt piano concours nog steeds hét podium voor jong talent en is dat ook voor Wibi Soerjadi een belangrijke springplank geweest.

Ook Liszt was vrijmetselaar.