maandag 6 april 2015

The Lion Sleeps Tonight

The Lion Sleeps Tonight, ook bekend als “Wimoweh” en origineel als “Mbube” is een befaamd lied geschreven door Solomon Linda. (originele opname met The Evening Birds) en nadien gecoverd door vele anderen. Het originele lied is afkomstig uit 1939, , maar de bekendste versie, die van The Tokens, is afkomstig uit 1961.

"Mbube" (Zoeloe voor "leeuw") werd een hit in heel Zuid-Afrika en verkocht ongeveer 100.000 platen rond 1940. Het nummer werd zo populair dat de term Mbube werd overgenomen als beschrijving voor Afrikaanse a capella muziek. In de jaren ’50 werd het gecovered door o.a. Jimmy Dorsey, Miriam Makeba en het Kingston Trio.



Alan Lomax bracht Pete Seeger in contact met het nummer, waarna hij met zijn groep The Weavers het nummer live coverde. Nadat ze het talloze keren gespeeld hadden tijdens hun optredens, namen ze hun eigen versie op, genaamd "Wimoweh".

In de versie van The Tokens werden de beroemde regels

Near the village, the quiet village
The lion sleeps tonight...
and
Hush, my darling, don't fear, my darling, etc.

toegevoegd. Ook de sopraan stem van opera zangeres Anita Darian gaf een extra dimensie aan deze versie. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht.

Uiteraard was niet duidelijk aan wie de rechten van deze oorspronkelijke traditional en het daarbij behorende geld toebehoorden. Na het enorme succes in Walt Disney’s film The Lion King (opbrengst zo’n slordige $ 15 miljoen) , kwam het tot een rechtszaak tussen de erven Solomon Linda en Pete Seeger/The Weavers. Ondanks eerdere toezeggingen bleven betalingen aan Linda uit. Uiteindelijk werd er toch een regeling getroffen tussen Disney (inmiddels eigenaar van het nummer) en Linda. Een speciaal opgerichte stichting in Zuid-Afrika ontvangt nu jaarlijks een bescheiden bedrag.