vrijdag 17 april 2015

The Story of The Rolling Stones, deel 5

The Rolling Stones: de grootste rock & roll-band ter wereld met een lange geschiedenis.

Als enige single verschijnt in '69 het decadente Honky Tonk Women. Voor Decca wordt in München de laatste studio-LP opgenomen, Let It Bleed, die in december wordt uitgebracht en opnieuw van hoge kwaliteit is. Om de witte-platenhandel tegen te gaan en om aan de laatste eisen van het aflopende Decca-contract te voldoen, verschijnt in '70 de opwindende live-LP ‘‘Get Yer Ya-Ya'S Out!'', waarvan de opnamen stammen van concerten uit '69 in de New-Yorkse Madison Square Garden. '70 is verder een rustig Stones-jaar, afgezien van de premières van de films Gimmie Shelter, Ned Kelly en Performance. De laatste twee zijn speelfilms met Jagger in respectievelijk een hoofd- en bijrol. Zijn van de soundtrack van Performance afkomstige Memo From Turner wordt een solohit.


In '71 wordt Rolling Stones Records opgericht en daarmee het beroemde, door Andy Warhol ontworpen tong-logo geïntroduceerd. De eerste single op het label is Brown Sugar, dat een nummer 1-hit wordt en ook te vinden is op het uitstekende Sticky Fingers, waarvoor Andy Warhol de gulp-met-rits-hoes ontwerpt. Muzikale assistentie verlenen onder anderen Ry Cooder (gitaar), Billy Preston (orgel), Jim Price (trompet), Nicky Hopkins (piano), Jack Nitzsche (piano) en Paul Buckmaster (violen). Na het niets voorstellende Jamming With Edward verschijnt in '72 op Rolling Stones Records het dubbelalbum ‘‘Exile On Main St.'', dat aanvankelijk met gematigd enthousiasme ontvangen wordt, toch nummer-1 wordt en in de herwaardering een voor de rockmuziek essentieel album blijkt. Samen met Stevie Wonder wordt een gigantische tournee door de Verenigde Staten ondernomen, met als hoogtepunt een concert in het Robert Kennedy Memorial Stadium voor 48.000 bezoekers. Allen Klein wordt dat jaar door de groep de deur gewezen.


In november en december wordt op Jamaica gewerkt aan Goat'S Head Soup, dat augustus '73 verschijnt. De daarvan afkomstige hitballad Angie wordt dat jaar vertolkt tijdens groots opgezette tournees door Nieuw-Zeeland, Australië en Europa. Het parodiëren van de nichtenrock, waartoe op Goat'S Head Soup een aanzet wordt gegeven, vindt zijn vervolg op It'S Only Rock 'N' Roll, waarop tevens de eerste reggae-interpretatie voorkomt.