‘Het Dorp’ is inmiddels een heuse Nederlandstalige klassieker geworden, en dan te bedenken dat het nummer in 1974 niet verder kwam dan de 27e plaats in de Top40. ‘De kat van ome Willem’ en ‘Catootje’ tilden de cabaretier daarvoor beduidend hoger op de hitladder.
De tekst van het nummer is geschreven door zijn toenmalige levenspartner Friso Wiegersma. Nadat ze een relatie kregen, ging Wiegersma aan de slag als decorontwerper voor Sonneveld. Min of meer bij toeval ging hij ook liedteksten schrijven voor Sonneveld. Sonneveld vond het beter dat Wiegersma die taak onder een andere naam uitvoerde om te voorkomen dat de teksten extra kritisch werden bekeken onder het motto “schoenmaker blijf bij je leest” en zo was de naam Hugo Verhage geboren, getuige ook de aankondiging in bijgaande clip. Let u daarnaast op de prachtige articulatie en de trillende adamsappel van Sonneveld.
Het nummer stamt overigens uit Frankrijk, want het is gebaseerd op ‘La Montagne” van de chansonnier Jean Ferrat. Dat gaat over de bergdorpen die leegstromen, omdat de inwoners hun heil zoeken in de steden; een proces dat nog steeds aan de gang is. De herkenbaarheid van de tekst van ‘Het Dorp’ is groot: iedereen kan zich wel straten, velden of winkeltjes uit zijn jeugd herinneren die al lang verdwenen zijn. Plekken waar je je eerste lollie kocht en voor het eerst tegen een voetbal trapte. Sommigen duiken helemaal als een detective in het nummer en proberen te achterhalen op welk dorp ‘Het Dorp’ gestoeld is. Is het Pijnacker, de plaats waar Sonnevelds familie vandaan kwam of is het Deurne, het dorp van Wiegersma’s jeugd? Heeft de in het lied bezongen ‘Slagerij J. van der Ven’ bestaan en zo ja, waar dan?