maandag 9 januari 2017

Bird Dog

Bye bye love, met die single begon voor de broers Don en Phil Everly in 1957 het grote hitavontuur. Het zou tot in 1984 standhouden, goed voor 15 Amerikaanse top tien hits.
Hun eerste plaatje namen ze al in 1955 op nadat Chet Atkins hen in Nashville had uitgenodigd. Country lag als genre zo’n beetje voor de hand. Een belangrijke stap in hun carrière werd gezet toen ze twee jaar later de sprong waagden naar Cadence Records, een dynamische platenfirma onder aanvoering van Archie Blyer. Met Bye bye love scoorden ze in 1957 een dikke hit, eindigde tweede in de Amerikaanse charts met nog datzelfde jaar hun allereerste nummer één Wake up little Suzie. Met All I have to do is dream stonden ze het jaar daarop opnieuw bovenaan Billboard’s Hot One Hundred genoteerd.
Wake up little Suzie was geschreven door het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant. Ze leverden The Everly Brothers ook All I have to do is dream. Felice en Boudleaux kenden het klappen van de muzikale zweep. Felice was een gevierde zangeres die aardig wat crochetwedstrijden had gewonnen, zangwedstrijden op zoek naar nieuw talent. Boudleaux wou dolgraag violist worden in een strijkorkest. Ze huwden in 1945 en ontdekten snel dat ze samen vlot en gemakkelijk liedjes konden schrijven. Hun eerste hit Country Boy penden ze in 1949 voor Little Jimmy Dickens. Ze leverden ook hits aan Eddie Arnold en Joe Smith alvorens The Everly Brothers aan bod kwamen.
Met Bird dog wou Boudleaux eens iets anders uitproberen, het moest uniek klinken. In het boek The Everly Brothers: walk right back, zei hij daarover het volgende: ” I was trying to get an idea for something really novel and unique for the boys, and I remember that my father had an expression that he used when he saw somebody that was just a little bit pleasantly off. You know, a sort of a character. He would say ‘ he’s a bird’ and I thought, let’s see, he’s a bird… he’s a bird… and then it hit me, that the antithesis of that would be ‘ he’s a dog’. He’s a no-good. And then the two things fell together- he’s a bird dog-and that was it.”
In 1958 was er op de Amerikaanse tv een spotje dat reclame maakte voor Nestle, de Nestle Puppet Dog Farfel. Archie Blyer wou de acteur die zijn stem leende voor Dog Farfel inhuren om tijdens de opname van Bird dog te gebruiken, maar gelukkig konden Don en Phil hem dat uit zijn hoofd praten. De 28ste juli 1958 trekken Don en Phil naar de studio om het nummer in te blikken. 15 takes zijn er nodig om de juiste versie op band te zetten. Na de opname hadden The Everly’s niet veel zin om het nummer op single uit te brengen, maar Felice en Boudleaux kunnen hen toch overtuigen. De vierde augustus wordt Bird dog op 45 toeren uitgebracht. De 15de september staat Bird dog op de tweede plaats in de Amerikaanse top honderd te blaffen, maar ondanks dat lawaai geraakt hij niet hoger, want Domenico Modugno staat op één te kwelen. Volare is een van de weinige Europese hits die in Amerika op één zouden geraken. En nadat Modugno het voor bekeken houdt, worden Don en Phil voorbij gestoken door een ijzersterke Tommy Edwards met It’s all in the game.
Bird dog zou ook op de tweede plaats in de Engelse top veertig belanden nadat ze net voordien op één hadden gestaan met All I have to do is dream. Die hoogste plaats zouden Don en Phil iets later opnieuw inpalmen met singles als Cathy’s clown, Walk right back en Temptation. In de Nederlandse top veertig belandde Bird dog op de derde plaats. Bij onze noorderburen zouden The Everly Brothers nooit op één geraken, wel op twee met Till I kissed you in 1959 en met Temptation in 1961. In  het jaar van de Expo schoten Don en Phil met Bird dog in de Belgische top dertig naar de achtste plaats. We zouden The Everly Brothers nooit echt aan ons hart drukken, want een top tien hit heeft er voor de beide broers hier bij ons nooit ingezeten, ook niet toen Paul McCartney voor hen in 1984 On the wings of a nightingale schreef.



Op de Amerikaanse singelversie van Bird dog stond op de b-kant het niet onaardige Devoted to you dat ook een hit zou worden. Voor dat nummer zat er een tiende plaats in de top honderd in. De daaropvolgende single Problems werd net als Bird dog met een tweede plaats beloond, maar stilaan kwamen er barsten in hun relatie met Cadence Records. Don en Phil werden onderbetaald en ze mochten zelf niet creatief voor de dag komen. De kip met de gouden eieren dook op toen Warner Brothers hun een bod deed van 1 miljoen dollar, een contract dat hun de garantie bood om de komende tien jaar op muzikale rozen te zitten!