woensdag 12 juli 2017

Save the Last Dance For Me

“Save the Last Dance For Me” is de titel van een van de populairste nummers uit de 60-tiger jaren, het nummer, geschreven door Doc Pomus (Jerome Solon Felder) en Mort Shuman, werd voor het eerst opgenomen in 1960 door Ben E. King & The Drifters op het Atlantic Records label. Behalve Ben E. King bestonden The Drifters bij deze opname uit: Bucky Pizzarelli, Allen Hanlon (gitaar), Lloyd Trotman (bas), Gary Chester (drums).
De originele versie van The Drifters bracht drie niet-opeenvolgende weken door op no.1 in de Amerikaanse pop hitlijst. In Engeland bereikte deze opname een toppositie, no.2, in december 1960. De single, met op de B-kant “Nobody But Me” werd geproduceerd door niemand minder dan Jerry Leiber en Mike Stoller, twee bekende Amerikaanse muziek-producenten waar op dat moment de toen nog onbekende Phil Spector stage liep. Het is onbekend of Spector geholpen heeft met de productie van deze plaat, maar veel Spector-fans hebben gelijkenissen opgemerkt tussen deze plaat en de muziek die hij uiteindelijk zou produceren.



Dit is het verhaal van een dansavond en een echtpaar. De man vertelt zijn vrouw dat ze vrij is om de hele avond gezellig met andere mannen te dansen (we leven eind 1959), maar ze moet niet vergeten dat ze met hem naar huis gaat en in zijn armen de nacht zal eindigen.De inspiratie voor het nummer kwam uit een zeer persoonlijke ervaring.
Pomus schreef het nummer nadat hij op een nacht een huwelijksuitnodiging had gevonden en zijn meest levendige herinneringen van zijn trouwdag, inmiddels drie jaar geleden, terug kwam: “zijn broer Raoul dansend met zijn nieuwe vrouw Willi Burke, een Broadway danseres / actrice, terwijl Doc die leed aan polio in zijn rolstoel zat”. Geïnspireerd bleef hij de hele nacht werken aan de tekst van het nummer en schreef de definitieve tekst op de achterkant van de uitnodiging. Shuman had hem die middag een zwevende Latijnse melodie voorgespeeld en Doc wilde de tekst laten klinken als een in het Engels vertaald gedicht in de stijl van Pablo Neruda. Pomus eindigde deze nacht met de woorden “Save The Last Dance For Me”.
Het huwelijk met Willi Burke hield niet lang stand en werd in 1965 ontbonden, samen hadden ze één dochter.
Doc Pomus, Mort Shuman, Jerry Leiber en Mike Stoller schreven in de jaren 1960-1967 met wisselend succes veel nummers voor Elvis Presley.
Doc overleed 14 maart 1991 op 65-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van longkanker.