zaterdag 29 juli 2017

Lou Reed - Berlin


Al even zwartgallig over het leven en de wereld om hem heen is Lou Reeds Berlin. Voor fans was dit een tegenvaller, na de voorgaande release van het glamrockalbum Transformer.



Berlin verhaalt over het tragische leven van een zwaar aan drugs verslaafd stel, Jim en Caroline, in de Duitse metropool, vol met huiselijk geweld en vervagende seksuele normen. Bovendien worden op enig moment in 'The Kids' Caroline's kinderen uit huis gehaald, compleet met schreeuwende kinderstemmen. Beklemming, duisternis en depressie zijn dan ook de overheersende sentimenten. Dat effect probeert Reed nog eens verder te versterken door het gebruik van zware arrangementen en door de wol geverfde sessiemuzikanten.

De recensies rondom de release van de plaat in 1973 zijn nogal aan de lauwe kant, en het conceptalbum van de voormalig Velvet Undergroundzanger wordt ook commercieel geen succes. Derhalve laat hij het plan voor een toneelversie van de rockopera op dat moment varen. In 2007 realiseert Reed zijn voornemen alsnog, en brengt Berlin op de planken met een gigantische band om zich heen. In 2008 verschijnt de door Julian Schnabel gefilmde filmversie in de winkel.