woensdag 24 oktober 2012

The Million Dollar Quartet

The Million Dollar Quartet is de naam gegeven aan de jamsessie op 4 december 1956, in de Sun Record Studios in Memphis, Tennessee. Aan de sessies deden Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash mee.

Het was louter toeval dat de muzikanten elkaar die dag troffen. Carl Perkins, die op dat moment succes had met "Blue Suede Shoes", was die dag de studio ingedoken met zijn broers Jay en Clayton, om nieuw materiaal te schrijven. Sam Phillips, de eigenaar van Sun Records, had Jerry Lee Lewis gevraagd om piano te spelen met Perkins.

's Middags kwam Elvis Presley, een voormalige Sun artiest, langs met een vriendin, Marilyn Evans. Hij was op dat moment wereldberoemd, en had toen al vijf nummer-één-hits op zijn naam staan. Nadat hij met Phillips had gepraat, luisterde Presley naar wat stukken van Perkins’ session, en ging de studio binnen om te jammen. Phillips bewaarde de geluidsbanden als een soort souvenir. Op een gegeven moment tijdens de jamsessie, viel Johnny Cash, die indertijd ook al wat hits had, binnen. Cash is echter op geen één van de overgebleven opnames te horen!

Toen de sessie vorderde, zag Phillips kans op publiciteit en hij belde een lokale krant, de Memphis Press-Scimitar. Bob Johnson, de entertainmentjournalist van de krant, kwam naar de studios, samen met een fotograaf en een vertegenwoordiger genaamd Leo Soroca.

De volgende dag werd een artikel, geschreven door Johnson gepubliceerd in de Memphis Press-Scimitar onder de titel "Million Dollar Quartet". Het artikel bevatte ook de wereldberoemde foto van Presley, zittend bij de piano, omringd door Lewis, Perkins en Cash.

Geluidsbanden van de sessie bleven in totaal twintig jaar achter gesloten deuren. Toen in 1969 Shelby Singleton Sun Records kocht, ging hij door alle overgebleven tapes heen, wat in totaal 10.000 uur aan muziek was. Ook de sessie van The Million Doller Quartet werd gevonden. In 1981 kwam er een LP uit die zeventien, bijna allemaal religieuze nummers bevatte.
Jaren later werd er nog meer materiaal ontdekt. Dit resulteerde in 1987 in de uitgave van "Charly/Sun 2 LP set set #CDX 20 The Complete Million Dollar Session", die later ook in cd vorm uitgegeven werd. Er zijn in totaal ongeveer 40 nummers uitgekomen.