zaterdag 9 februari 2013

Hotel California

In onze niet officiele serie "tsja...zo kan het ook" de Eagles klassieker Hotel California, ook uit het repertoire van De Krekels.



Het moest de 'de perfecte rocksong' worden. En daar zijn de Eagles aardig in geslaagd. Hun 'Hotel California' werd het nummer waarmee ze tot in de lengte der dagen vereenzelvigd zouden worden, het voor velen artistieke hoogtepunt in de carrière van de band. Maar het nummer dat op het gelijknamige album uit 1976 staat, leidde ook het begin van het einde in. Op het moment dat de Eagles beginnen te werken aan wat 'Hotel California' zou gaan worden, hebben ze net een uiterst succesvolle verzamelaar op de markt gebracht. Ze groep bestaat dan een jaar of vijf. Eerst als begeleidingsband van Linda Ronstadt, later zelfstandig opererend. De naam 'Eagles' wordt gekozen als een verwijzing naar de collega's en vrienden van The Byrds.
Het debuut van de band, simpelweg 'Eagles' genaamd, bestaat uit tamelijk onschuldige countryrock. Maar naarmate de jaren vorderen, raakt de country steeds meer op de achtergrond, terwijl de rock de overhand kreeg, en de daarmee gepaard gaande ruige levensstijl: drank, drugs en vrouwen. In 1975 is de formatie misschien wel de grootste ter wereld – in ieder geval in Amerika. Dat deze uitbundige levensstijl zijn tol wel moest gaan eisen, wisten de mannen zelf ook wel. Dus wilden ze hun 'perfecte rocksong' dat gevoel laten vangen. Maandenlang verbleven ze in studio's in Los Angeles en Miami om 'Hotel California' te perfectioneren.
''We hebben onszelf opgesloten met een goed gevulde koelkast, een pingpongtafel, rolschaatsen en een paar legerbedden in de studio, en hoefden zo dagenlang niet naar buiten,'' herinnerde zanger en drummer Don Henley zich in Rolling Stone de sessies. ''Steeds maar schaven, schaven, schaven aan dat nummer. Take na take, na take.'' En dan te bedenken dat Henley en zijn mede-Eagle Glenn Frey het nummer aanvankelijk maar niets vonden.

De net bij de band gekomen Don Felder had een op zijn twaalfsnarige gitaar een demo gemaakt, waarop hij de nu zo beroemde dubbele gitaarsolo had ingespeeld. ''Het was zo'n moment dat je begint te spelen en ineens zo'n nummer in je schoot valt,'' schrijft Felder in zijn boek over zijn tijd bij de Eagles. Hij ging met het nummer naar zijn Eagles-maatjes, en kreeg van Henley en Frey te horen dat ze niets konden met die 'Mexicaanse reggae'. Maar gaandeweg begonnen ze toch potentie te zien in het nummer dat hun grootste hit zou worden. Tijdens de opnamesessies in Miami was er even sprake van paniek toen bleek dat Felder de demo in zijn huis in Los Angeles had laten liggen. Hij belde zijn huishoudster, vroeg haar om de tape op te sporen en liet haar het nummer over de telefoon afspelen.

'Hotel California' is een metafoor voor het leven in de grootste entertainmentindustrie ter wereld, Los Angeles. Eagles-gitarist Joe Walsh vertelde in een interview met Top 2000 a gogo dat de titel verwijst naar de aantrekkingskracht van de stad waar artiesten naartoe zwemmen en slecht betaalde rotbaantjes aannemen, in de hoop in de toekomst door te breken en deel uit te maken van een bloeiende muziekscene met alle luxe en vrijheid dat bij een leven als rockartiest hoort. Maar veel van hen vertrekken weer net zo snel als ze zijn gekomen. Zoals mensen uit een hotel vertrekken, dat voor al haar bezoekers slechts korte tijd hun huis is. Het nummer toont de duistere kant van het sterrendom, vol drugs, het verlies van onschuld, de leegheid van het bestaan, liefde en de daaropvolgende echtscheiding. Kortom, de schaduwzijde van de Amerikaanse droom.
In het blad ZigZag vertelde Don Henley kort voor de release van 'Hotel California' iets over de diepere betekenis van het nummer: ''Amerika viert dit jaar zijn tweehonderdste verjaardag. De adelaar is het nationale symbool. Wij zijn de Eagles en dus voelen we ons verplicht een statement te maken over hoe dit land erbij ligt. Californië is gekozen om als microkosmos te dienen, maar de teksten zijn heel breed en ook over het hele land te trekken. Misschien zelfs wel over de hele wereld. We willen het publiek wakker schudden en zeggen dat we het tweehonderd jaar hebben uitgezongen, maar dat er toch echt iets moet gaan veranderen willen we het langer volhouden.''
Zowel de 'Hotel California'-single als het gelijknamige album werd een megasucces. Waarna de ego's en het daaraan gekoppelde gebruik van geestverruimende middelen van de bandleden zo groot werden, dat er met hen geen land meer te bezeilen was. Wegens interne strubbelingen duurden de opnamen van het volgende album ('The Long Run') ruim twee jaar en verliep de daaropvolgende tournee desastreus en vol geruzie en schandalen. Als Henley in november 1980 wordt betrapt met drugs en een minderjarige prostituee in zijn huis, is dat het einde van de supergroep. Iedereen start – met wisselend succes – een solocarrière. Als nieuwsgierige journalisten vragen wanneer de Eagles weer bij elkaar komen, luidt het antwoord steevast 'als het vriest in de hel'. Maar ja, zegt nooit nooit... In 1993 verschijnt een tribute-album waarop diverse artiesten een eerbetoon brengen aan de Eagles. Een van de deelnemende artiesten is countryzanger Travis Tritt, die voor de videoclip bij zijn cover 'Take It Easy' alle Eagles-leden bij elkaar probeert te krijgen. En daar tot verrassing van vriend en vijand nog in slaagt ook.
Tijdens deze bijeenkomst worden de zaden geplant voor wat in april 1994 de échte reünie zal worden, inclusief het toepasselijk getitelde live-album 'Hell Freezes Over'. De nieuwe live-opname van 'Hotel California' wordt bijna twintig jaar later wederom een wereldwijde hit. De jaren die volgen staan in het teken van uiterst lucratieve reünietournees. In 2001 wordt Don Felder ontslagen, wat tot een slepende rechtszaak leidt. Het weerhoudt de overige leden er niet van om nog één keer de studio in te gaan, met 'Long Road Out of Eden' uit 2007 als resultaat.