dinsdag 5 februari 2013

Zanger The Troggs overleden


Zanger Reg Presley van de Britse rockband The Troggs is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan longkanker.

In januari 2012 kondigde Presley zijn pensioen aan, toen hij bekendmaakte dat hij longkanker had. Aanvankelijk ging het goed met hem, maar nu heeft hij de strijd verloren. "Hij is vredig thuis gestorven en ikzelf, mijn broer en onze moeder waren bij hem", vertelt zijn dochter Karen.
De originele drummer van The Troggs, Ronnie Bond, overleed in 1992, kort na het opnemen van het laatste album Athens Andover. Oprichter en gitarist Dave Wright stierf in 2008, maar Presley bleef touren met The Troggs. Alleen gitarist Chris Britton is nog over van de originele bezetting.
Hitlijstsucces
Het hitlijstsucces van The Troggs beperkte zich grotendeels tot het midden van de jaren zestig. De single Wild Thing bereikte in 1966 de eerste plek in de VS. Het werd geschreven door Chip Taylor en in 1965 voor het eerst op plaat gezet door de uit New York afkomstige rockband The Wild Ones.

Je zal het niet vaak tegenkomen dat één single tegelijkertijd verdeeld wordt door twee verschillende labels. Dat overkwam The Troggs toen in Amerika Wild thing aan de man moest gebracht worden. Er lagen zowel exemplaren in de winkel op het Fontana als op het Atco Label. Van het goede teveel zou je kunnen zeggen, was het niet dat de heren er een nummer 1 aan overhielden.

THE TROGGS:

In 1965 leek het even alsof in Andover, Hampshire de  prehistorie de kop opnieuw boven water stak. The Troglodytes doken weer op, deze keer in de vorm van een popgroep die we als een soort vroege voorboden van de latere new wave mogen beschouwen. En ze hadden er zin in om luide, ruige muziek te maken: Reg Ball, Ronnie Bond, Tony Mansfield en Dave Wright. Dat was de originele bezetting, maar die hield niet lang stand, want Tony en Dave werden snel vervangen door Chris Britton en Pete Staples. Bassist Reg Ball werd de zanger van de groep. Snel nadien zouden ze ontdekt worden door producer Larry Page. Page was ook de producer van The Kinks. Naast een eigen platenfirma Page One Records trad hij op met zijn eigen orkest The Larry Page Orchestra. Larry duikt met zijn nieuwste ontdekking meteen de studio in en iets later ligt hun eerste single Lost girl in de winkel. The Troglodytes waren intussen wat ingekort en noemden zich voortaan The Troggs. Het werd geen hit en zonder aarzelen, stappen ze over naar Fontana Records.


Reg Ball, die intussen zijn naam in Reg Presley had veranderd, was nogal weg van Wild thing een liedje dat in de VS door The Wild Ones was opgenomen. Larry Page had dat nummer tijdens zijn reis naar New York op de kop getikt. Wild things was geschreven door de New Yorkse singer songwriter Chip Taylor, broer van de bekende filmacteur John Voight en oom van Angelina Jolie. Hij schreef meerdere hits onder andere I can’t let go voor The Hollies en Angel in the morning voor Merrillee Rush. Samen met technicus Keith Grant, producer Larry Page trokken The Troggs naar The Olympic Studios in Carton Street in Londen. Ze hadden vooraf de keuze uit twee liedjes die ze konden inblikken: Did you ever have to make up your mind van John Sebastian en al door  The Lovin’ Spoonful opgenomen en Wild thing. Larrie Page wou Wild thing als b-kant en Did you ever have to make up your mind als a-kant, maar daar kwam niets van in huis. The Troggs kregen welgeteld één uurtje de tijd om twee liedjes op te nemen. Ze hadden telkens twee takes nodig van elk 10 minuten. We mogen niet vergeten dat op dat moment The Troggs nog geen professionele band was. Reg Presley werkte nog altijd als metselaar. Het resultaat van die opnamesessie leverde hun eigenlijk twee hits op: Wild thing en het als volgende single uitgebrachte With a girl like you dat een nummer 1 hit werd in Engeland.
De 5de mei 1966 bereikten The Troggs met Wild Thing de twee plaats in de Britse top veertig. Twee maanden later, de 30ste juli, staan ze op 1 in de USA. De 4de juni noteren we Wild Thing op een 5de plaats in de Nederlandse top dertig. In Vlaanderen is men minder tuk op dit nummer, want méér dan een 15de plek in de top dertig zat er niet in. Inpikkend op dat succes bracht Chip Taylor een parodie uit onder de titel Senator Bobby daarmee verwijzend naar Robert F. Kennedy.
In een productie van Christian De Walden bracht Amanda Lear in 1987 een coverversie uit op haar comeback cd Secret passion. Wie vertrouwd is met het repertoire van Jim Hendrix zal zich zijn vlammende live-versie nog wel herinneren die hij neerzette tijdens het Monterey Pop Festival in 1967. Je kunt die versie horen op zijn verzamelalbum The Ultimate Experience. Op het einde van zijn vertolking stak Hendrix zijn elektrische gitaar doodleuk in de fik.